Cinsel Sağlık

Adet Döneminiz Boyunca Korunmasız Seks yaparsanız Hamile Kalabilir misiniz?

0
Adet Döneminiz Boyunca Korunmasız Seks yaparsanız Hamile Kalabilir misiniz?

Sperm, seks yaptıktan sonra 5 güne kadar rahminizde yaşayabilir ve hamilelik ancak yumurtladığınızda rahminizde veya fallop tüplerinde sperm varsa ortaya çıkabilir.

Birçok insan için yumurtlama, döngünüzün 14. gününde gerçekleşir. Bununla birlikte, adet döneminiz boyunca veya beklenen doğurganlık pencerenizin dışında kondom veya başka bir bariyer yöntemi olmadan seks yapmak hamile kalmayacağınızın garantisi değildir.

Adet döneminde hamile kalabilir misiniz?

Daha kısa bir döngüye sahip olanlar için – ortalama 28 ila 30 gün – adetiniz sırasında seks yaparsanız hala hamilelik olasılığı vardır. Örneğin adetinizin sonuna doğru cinsel ilişkiye girdiyseniz ve erken yumurtlarsanız, hamile kalabilirsiniz. Doğum kontrolü, prezervatif veya başka bir bariyer yöntemi kullanmak genellikle hamileliği önlemenin en iyi yoludur.

Yumurtlama ve hamilelik nasıl çalışır?

Yumurtlama, bir yumurtalık olgun bir yumurtayı serbest bıraktığında gerçekleşir. Yaklaşık ayda bir yumurta olgunlaşır ve yumurtalık onu fallop tüpüne bırakır. Daha sonra fallop tüplerinde ve rahimde sperme doğru yönelir.

Yumurtayla buluşmadan önce, sperm vajinadan, rahmin serviksinden, rahim boşluğuna ve yumurtayı döllemek için fallop tüpüne gitmelidir.

Bunun gerçekleşmesi yaklaşık 45 dakika ila 12 saat arasında sürebilir. Sperm, boşalma üzerine vajinaya girdikten sonra yaklaşık 2 ila 5 gün arasında bir ömre sahiptir.

Bir yumurta, yumurtalıktan ayrıldıktan 12 ila 24 saat sonra yaşayabilir. Sperm, seks yaptıktan sonra 5 güne kadar canlı kalabilir. Döllenmeden sonra meydana gelen bir yumurtanın implantasyonu, genellikle yumurtlamadan 6 ila 12 gün sonra gerçekleşir.

Adetinizden hemen sonra hamile kalabilirsiniz. Bu, döngünüzün sonuna doğru seks yaparsanız ve doğurganlık pencerenize yaklaşıyorsanız olabilir. Öte yandan, adet döneminizden hemen önce hamile kalma olasılığı düşüktür.

Yumurtlamayı takip eder ve yumurtlamadan sonra 36 ila 48 saat beklerseniz, hamile kalma şansınız düşüktür. Yumurtlamanın olduğu ayda gebelik olasılığı daha da azalır.

Hamilelik oluşmazsa, rahim astarı dökülecek ve adet döneminiz başlayacaktır.

Doğurganlık pencerenizi takip etmek

Doğurganlık pencerenizi takip etmek, hamile kalmak için “en uygun” zamanınızı belirlemenin bir yoludur. Gebe kalmaya çalışmıyorsanız, hamileliği önlemeye de yardımcı olabilir. Güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olarak, doğurganlık pencerenizi anlamak için aylık döngünüzü kaydetmeniz birkaç ay sürebilir.

Verimli pencerenizi nasıl takip edersiniz

Aşağıdaki yöntem, doğurganlık pencerenizi bulmanıza yardımcı olacaktır.

  1. 8 ila 12 ay boyunca, adet döneminize başladığınız günü kaydedin ve bu döngüdeki toplam gün sayısını sayın. Adet döneminizin ilk tam akış gününün 1. gün olduğunu unutmayın.
  2. Ardından aylık takibinizden en uzun ve en kısa gün sayısını yazın.
  3. En kısa döngünüzün uzunluğundan 18 gün çıkararak doğurganlık döneminizin ilk gününü öğrenin. Örneğin, en kısa döngünüz 27 günse, 27’den 18’i çıkarın ve 9. günü yazın.
  4. En uzun döngünün uzunluğundan 11 çıkararak doğurganlık döneminizin son gününü öğrenin. Örneğin, en uzun döngü uzunluğu 30 gün olsaydı, 19. günü alırsınız.
  5. En kısa ve en uzun gün arasındaki süre sizin bereketli pencerenizdir. Yukarıdaki örnekte, 9 ila 19. günler arasında olacaktır. Hamilelikten kaçınmaya çalışıyorsanız, o günlerde prezervatif veya diğer bariyer yöntemleri olmadan cinsel ilişkiye girmekten kaçınmanız önemlidir.

Doğurganlık pencerenizi doğum kontrolü olarak nasıl kullanabilirsiniz?

Yumurtlama, doğurganlık döneminiz sırasında bir gün gerçekleşecek. Serbest bırakılan yumurta 12 ila 24 saat yaşayabilir. Bu, bu pencerede her gün hamile kalabileceğiniz anlamına gelmez. Ancak hamileliği önlemeye çalışıyorsanız, tüm doğurganlık dönemi boyunca prezervatif veya başka bir bariyer yöntemi olmadan cinsel ilişkiden kaçınmak iyi bir fikirdir.

Prezervatifle Seks Yaparken Çok Daha İyi Hissetmenin 5 Yolu

Previous article

Jinekolojik Kanserler Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.