Cinsel Sağlık

Rahim İçi Araç (RİA) Hakkında Yanlış Bilinenler ve Gerçekler

0
Rahim İci Arac 1

Hem hormonal hem de bakır içeren RİA’lar oldukça etkili doğum kontrol yöntemleridir. Aslında, kadın sterilizasyonuna benzer gebelik oranları ile en etkili geri dönüşümlü yöntemler arasındadırlar.

Yanlış bilinen: Kürtaj

Bazı çiftler RİA’nın düşüklere neden olarak hamileliği önlediğini yanlış düşündükleri için RİA kullanmak istemezler.

Gerçek: RİA’lar kürtaja neden olarak çalışmaz

Vakaların büyük çoğunluğunda RİA’lar döllenmeyi önleyerek çalışır. Bakır içeren RİA, sperm öldürücü görevi görür, spermleri öldürür veya bozar, böylece yumurtaya ulaşamazlar. Progestin içeren RİA’lar servikal mukusun kalınlaşmasına neden olarak spermin rahme girmesini engeller. Bu nedenle, mevcut kanıtlar, RİA’ların ana etki mekanizmalarının döllenmeden önce gerçekleştiğini göstermektedir. Çok nadir durumlarda, RİA’lar, düşük etkisi değil, doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilen implantasyonu önler.

Yanlış bilinen: Etkinlik

Bazı kadınlar RİA’nın hamileliği önlemede etkili olmadığına veya RİA’nın doğum kontrol etkisini yerleştirme tarihinden sadece birkaç yıl sonra kaybettiğine inandıkları için RİA’yı kullanmak istemezler.

Gerçek: RİA’lar %99’dan fazla etkilidir!

Hem hormonal hem de bakır içeren RİA’lar oldukça etkili doğum kontrol yöntemleridir. Aslında, kadın sterilizasyonuna benzer gebelik oranları ile en etkili geri dönüşümlü yöntemler arasındadırlar.

Hormonal levonorgestrel salan RİA (LNG-RİA): İlk yıl boyunca LNG-RİA kullanan her 100 kadında 1’den az gebelik (1.000 kadında 2). Bu, LNG-RİA’nın 1000 kadından 998’inde hamileliği önleyeceği anlamına geliyor. LNG-RİA 5 yıla kadar kullanım için onaylanmıştır.

Bakır içeren RİA’lar: İlk yıl boyunca RİA kullanan her 100 kadında 1’den az gebelik (1.000 kadında 6 ila 8). Bu, RİA kullanan 1000 kadından 992 ila 994’ü için RİA’nın hamile kalmayacağı anlamına gelir. RİA 10 yıla kadar etkilidir.

Yanlış bilinen: Sağlık riskleri ve yan etkileri

Bazı kadınlar RİA’nın kanser, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya doğum kusurları gibi yan etkilere veya sağlık risklerine neden olduğuna inandıkları için RİA’yı kullanmak istemezler.

Gerçek: RİA’lar güvenlidir!

RİA takılmasına bağlı enfeksiyon, muhtemelen aletler veya RİA’nın alt genital sistemden organizmalar taşıması nedeniyle oluşur. “Dokunmadan” yerleştirme tekniği dahil olmak üzere rutin enfeksiyon önleme prosedürleri izlenerek enfeksiyon riski daha da azaltılabilir.

RİA asla karın dışında kalbe, beyne veya vücudun herhangi bir bölümüne gitmez. RİA normalde bir kabuk içindeki bir tohum gibi rahim içinde kalır. Nadiren, RİA rahim duvarından karın boşluğuna gelebilir (delinebilir). Bu genellikle yerleştirme sırasındaki bir hatadan kaynaklanır. Uygun yerleştirme tekniği, enfeksiyon, çıkarma ve perforasyon gibi birçok sorunun önlenmesine yardımcı olabilir.

RİA’lar sağlıklı kadınlarda kansere neden olmazlar, ancak genital sistemdeki doğrulanmış veya şüphelenilen kanser, RİA kullanımı için bir kontrendikasyondur, çünkü artan enfeksiyon, perforasyon ve yerleştirme sırasında kanama riski durumu daha da kötüleştirebilir. Levonorgestrel salan RİA için meme kanseri de bir kontrendikasyondur.

RİA’lar, HIV dahil olmak üzere CYBE’lere yakalanma riskini artırmaz. Bununla birlikte, genellikle bel soğukluğu veya klamidyaya maruz kalma riski çok yüksek olan kadınlara RİA takılmamalıdır

RİA kullanımı, ne çıkarıldıktan sonra çoğul gebeliklere neden olur, ne de hamilelik RİA yerindeyken veya çıkarıldıktan sonra gerçekleşirse doğum kusurları riskini artırmaz.

Nadiren bir hastanın RİA varken hamile kalması durumunda, hamilelik sırasında RİA’yı rahimde bırakmanın risklerini açıklamak önemlidir. Birinci veya ikinci trimesterde yaşamı tehdit edebilen enfekte (septik) düşük de dahil olmak üzere erken doğum veya düşük riski daha yüksektir. RİA’nın erken çıkarılması bu riskleri azaltır, ancak çıkarma prosedürünün kendisi küçük bir düşük riski içerir. Bununla birlikte, fetal malformasyon riskinde artış olduğuna dair bir kanıt yoktur.

RİA kullanıcılarında genel Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) seviyeleri düşüktür. Bununla birlikte, RİA yerleştirilmesi sırasında klamidya veya bel soğukluğu olan bir kadın, yerleştirmeden sonraki ilk birkaç hafta içinde daha sonra olduğundan daha yüksek PID riski altındadır

RİA yerindeyken PID meydana gelirse veya şüpheleniliyorsa, tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Bir kadın kullanmaya devam etmek istiyorsa RİA’yı çıkarmaya gerek yoktur. PID tedavi edilmeli ve RİA yerinde bırakılmalıdır.

Bakır içeren RİA’lardaki bakır kana salınmaz. Uzun süreli bakır RİA kullanıcılarında serum bakır seviyeleri normal popülasyonunkine benzer.

Yanlış bilinen: Kaldırıldıktan sonraki sorunlar

Bazı çiftler RİA’nın kısırlığa, dış gebelik veya düşüklere neden olacağına yanlış inandıkları için RİA’yı kullanmak istemezler.

Gerçek: kısırlık riskinde artış yok

Son araştırmalar, genç kadınlar ve çocuğu olmayan kadınlar da dahil olmak üzere, RİA kullanan kadınlarda kısırlık riskinde artış olmadığını tespit etti. Bir kadının RİA’sı olsun ya da olmasın, ancak pelvik inflamatuar hastalık (PID) geliştirirse ve tedavi edilmezse, kısır olma şansı vardır. PID, fallop tüplerinin kaplamasına kalıcı olarak zarar verebilir ve tüplerden birini veya her ikisini kısırlığa neden olacak kadar kısmen veya tamamen tıkayabilir.

Gerçek: Çıkarıldıktan sonra ektopik gebelik veya düşük riskinde artış yok

RİA kullanıcıları arasında herhangi bir hamilelik nadir olduğundan, RİA kullanıcıları arasında dış gebelik daha da nadirdir. RİA, bir kadının genel dış gebelik riskini artırmaz.

RİA’lar çıkarıldıktan sonra düşüklere neden olmaz. Doğru yerleştirme tekniği kullanılırsa, RİA kullanımı sonraki gebeliklerde herhangi bir zorluğa neden olmaz.

Yanlış bilinen: adet düzeninin değişmesi

Birçok çift RİA kullanmak istemez çünkü yanlış bir şekilde RİA kullanmanın aylık kanamaya veya daha ağır, ağrılı ve daha sık adet kanamasına neden olacağına ve bunun zararlı olduğuna inanırlar.

Gerçek: Kanama düzenindeki değişiklik zararlı değildir

Kadınlar, RİA tipine bağlı olarak kanama düzeninde değişiklikler yaşayabilir.

Bakır içeren RİA kullanan kadınlar şunları yaşayabilir:

  • Ağır ve uzun süreli aylık kanama
  • Düzensiz kanama
  • Aylık kanama sırasında daha fazla kramp ve ağrı

Bu kanama değişiklikleri normaldir ve genellikle hastalık belirtisi değildir. Yerleştirmeden sonraki ilk 3 ila 6 ayda en sık görülürler ve genellikle zamanla azalırlar.

Yanlış bilinen: Cinsel istek ve cinsel zevk

Bazı çiftler, RİA’nın cinsel ilişki sırasında rahatsızlık vereceğine, iplerin penise zarar vereceği için erkekte ağrıya neden olacağına veya RİA kullanımının kadında cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ve acıya neden olacağına yanlış inandıkları için RİA kullanmak istemezler.

Gerçek: İstenmeyen gebelikler konusunda daha rahat olmanızı ve seksten daha fazla keyif almanızı sağlayabilir!

RİA’nın cinsel hazzı olumsuz etkilemesi için hiçbir neden yoktur. Aksine hamilelik korkusundan uzak olmak her iki eşin özellikle de kadının cinsel yaşamlarından keyif almalarını sağlayabilir.

Kadında zaten kramplar yoksa, bazen yerleştirmeden sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkan kramplar olmadıkça, RİA’nın cinsel ilişki sırasında rahatsızlığa veya ağrıya neden olması için hiçbir neden yoktur. Cinsel ilişki sırasında penis RİA’ya temas etmez.

Yanlış bilinen: Yöntemi kimler kullanabilir?

Birçok kadın, RİA’nın genç veya çocuk sahibi olmayan kadınlar tarafından kullanılmaması gerektiğine yanlış inandıkları için RİA’yı kullanmak istememektedir.

Gerçek: RİA’lar çok çeşitli kadınlar için güvenlidir

RİA kullanmak için minimum veya maksimum yaş şartı yoktur. Menopoz gerçekleştikten sonra bir RİA çıkarılmalıdır – son aylık kanamasından en az 12 ay sonra. Ayrıca bir kadının RİA kullanması için çocuk sahibi olması şartı da yoktur. Pelvik enfeksiyon öyküsü veya birden fazla seks partneri (bir kadının CYBE için yüksek risk altında olduğunun bir göstergesi) bu tür kadınlar için RİA seçimini uygunsuz kılar.

Genç kadınların ve çocuğu olmayan kadınların RİA kullanamayacağı efsanesi, bu kadınlarda daha yüksek düşük riskinden ve bu kadınlarda daha yüksek enfeksiyon riskinden korkmalarından kaynaklanmaktadır.

Bayram sofralarına dikkat; yeme bozukluğunuz tetiklenebilir!

Previous article

Gebelikten Korunma Yöntemleri

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.