Orgazm Disfonksiyonu Nedir?
Orgazm disfonksiyonu, birinin orgazma ulaşmakta güçlük çekmesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu zorluk, cinsel olarak uyarıldıklarında ve yeterli cinsel uyarı olduğunda bile ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda ortaya çıktığında, kadın orgazm disfonksiyonu olarak bilinir. Erkekler de orgazm disfonksiyonu yaşayabilir, ancak bu çok daha az yaygındır.
Orgazm, cinsel uyarılma sırasında yoğun bir serbest bırakma hissidir. Yoğunluk, süre ve sıklık bakımından farklılık gösterebilirler. Orgazmlar çok az cinsel uyarı ile gerçekleşebilir, ancak bazen çok daha fazla uyarım gereklidir. Birçok kadın, bol miktarda cinsel uyarıdan sonra bile bir partnerle orgazma ulaşmakta zorluk çeker. Araştırmalar, orgazm disfonksiyonunun kadınların %11 ila 41’ini etkilediğini gösteriyor. Orgazm disfonksiyonu, anorgazmi veya kadın orgazm bozukluğu olarak da bilinir.
Orgazm Disfonksiyonuna Ne Sebep Olur?
Orgazm disfonksiyonunun altında yatan nedeni belirlemek zor olabilir. Kadınlar fiziksel, duygusal veya psikolojik faktörlerden dolayı orgazma ulaşmakta zorluk çekebilirler.
Katkıda bulunan faktörler şunları içerebilir:
- Yaşlılık
- Diyabet gibi tıbbi durumlar
- Histerektomi gibi bir jinekolojik ameliyat öyküsü
- Depresyon için bazı ilaçların, özellikle seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI’lar) kullanımı
- Kültürel veya dini inançlar
- Utangaçlık
- Cinsel aktiviteden zevk alma konusunda suçluluk
- Cinsel istismar öyküsü
- Depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık koşulları
- Stres
- Zayıf benlik saygısı
- Çözülmemiş çatışmalar veya güven eksikliği gibi ilişki sorunları
Bazen, bu faktörlerin bir kombinasyonu orgazma ulaşmayı zorlaştırabilir. Orgazm olamama, sıkıntıya yol açabilir ve bu da gelecekte orgazma ulaşmayı daha da zorlaştırabilir.
Orgazm Disfonksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Orgazm disfonksiyonunun ana semptomu cinsel doruğa ulaşamamadır. Diğer semptomlar, tatmin edici olmayan orgazmlara sahip olmayı ve doruğa ulaşmanın normalden daha uzun sürmesini içerir. Orgazm disfonksiyonu olan kadınlar cinsel ilişki veya mastürbasyon sırasında orgazma ulaşmakta zorlanabilirler.
Dört tip orgazm disfonksiyonu vardır:
- Birincil anorgazmi: Hiç orgazm olamadığınız bir durum.
- İkincil anorgazmi: Daha önce yaşamış olmanıza rağmen orgazma ulaşmada zorluk.
- Durumsal anorgazmi: En yaygın orgazm disfonksiyonu tipi. Sadece oral seks veya mastürbasyon gibi belirli durumlarda orgazm olabildiğinizde ortaya çıkar.
- Genel anorgazmi: Aşırı uyarılmış ve cinsel uyarım yeterli olsa bile hiçbir koşulda orgazma ulaşamama durumudur.
Orgazm Disfonksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Orgazm bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla randevu almalısınız. Doktorunuz durumunuzu teşhis edebilecek ve uygun bir tedavi planı sunabilecektir. Doktorunuzdan yardım almak, cinsel aktiviteden tekrar tam anlamıyla keyif alabilmenizi sağlamanın en iyi yoludur.
Randevunuz sırasında doktorunuz cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracak ve fizik muayene yapacaktır. Yanıtlarınız ve sınav sonuçlarınız, orgazm disfonksiyonunun altında yatan nedenleri ortaya çıkarabilir ve durumunuza katkıda bulunabilecek diğer faktörleri belirlemenize yardımcı olabilir.
Doktorunuz sizi takip muayenesi için bir jinekoloğa sevk edebilir. Bir jinekolog, orgazm disfonksiyonu için daha fazla tedavi önerebilir.
Orgazm Disfonksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Orgazm disfonksiyonunun tedavisi, durumun nedenine bağlıdır. Aşağıdakileri yapmanız gerekebilir:
- Altta yatan tıbbi durumları tedavi edilmeli
- Antidepresan ilaçları değiştirilmeli
- Bilişsel davranışçı terapi veya seks terapisine sahip olmak
- Mastürbasyon ve cinsel ilişki sırasında klitoral uyarımı artırmak
Çift danışmanlığı, bir başka popüler tedavi seçeneğidir. Bir danışman, size ve eşinize, sahip olabileceğiniz herhangi bir anlaşmazlık veya çatışmayı çözmede yardımcı olacaktır. Bu, hem ilişkide hem de yatak odasında meydana gelen sorunları çözebilir.
Bazı durumlarda östrojen hormonu tedavisi kullanılabilir. Östrojen, artan hassasiyet için cinsel arzuyu veya cinsel organlara kan akış miktarını artırmaya yardımcı olabilir. Östrojen hormonu tedavisi, bir hap almayı, bir yama takmayı veya cinsel organlara bir jel uygulamayı içerebilir. Testosteron tedavisi başka bir seçenektir.
Comments