Cinsel Sağlık

Kadınlarda Östradiol Seviyeleri

0
Kadinlarda-ostradiol-Seviyeleri

Bir kadının adet döngüsü, yumurtlaması ve gebe kalma yeteneği söz konusu olduğunda, oyunda birçok hormon vardır. En önemli hormonlardan biri östradiol olarak bilinir.

Östradiol (E2) hamile olmayan kadınlarda östrojenin ana formudur.

Yumurtlamadan sorumlu anahtar hormonlardan biri olan östradiol, bir kadının üreme sağlığı için özellikle önemlidir. Kadınlarda normal östradiol seviyeleri ayrıca cinsel organların (göğüsler, vajina ve rahim) sağlığı ve işlevi için kritik öneme sahiptir ve kemik gücü de dahil olmak üzere diğer sağlık göstergelerini etkiler.

Kadınlarda normal östradiol seviyeleri nelerdir?

Düzenli adet döngüsü (premenopoz) yaşayan yetişkin kadınlarda, normal östradiol seviyeleri mililitrede 15 ila 350 pikogram (pg/mL) arasında değişir. Kadınlarda normal östradiol seviyeleri yaş, hamilelik ve adet döngüsü aşamaları gibi faktörlere göre değişir. Seviyeler adet döngüsü sırasında önemli ölçüde dalgalanabilir ve 800 pg/mL kadar yüksek olabilir ve yine de normal kabul edilir.

Hamilelik sırasında normal östradiol seviyeleri 20.000 pg/mL’ye ulaşabilir. Menopozdan sonra (menopoz sonrası), östrojen tedavisi görmeyen kadınlarda östradiol seviyeleri tipik olarak 10 pg/mL’nin altındadır.

Yüksek östradiol seviyesi olarak kabul edilen nedir?

Düzenli adet döngüsü olan yetişkin kadınlarda tipik olarak mililitrede 350 pikogramın üzerinde olan yüksek estradiol seviyeleri, östrojen hormonunun aşırı üretimine yol açan bazı tıbbi durumlarda ortaya çıkabilir. Aynı anda östradiol üreten birçok yumurtalık folikülünün bulunduğu polikistik yumurtalık sendromu (PCOS), yüksek östrojen seviyelerinin nasıl gelişebileceğinin bir örneğidir. Yüksek estradiol seviyeleri ayrıca belirli hormon takviyelerinin, karaciğer bozukluklarının veya yüksek androjen seviyelerinin (testosteron veya progesteron gibi) sonucu olabilir.

Düşük östrojen seviyesine ne sebep olur?

Bir kadının düşük östrojen üretimi veya seviyeleri yaşamasının birkaç olası nedeni vardır.

İlk olarak, yüksek FSH seviyeleri ve yüksek LH seviyeleri ile birlikte düşük bir estradiol seviyesi varsa, bu, erken yumurtalık yetmezliği veya birincil yumurtalık yetmezliği olarak bilinen bir durumu gösterebilir. Bu, uygun hormonal stimülasyonla bile yumurtalıkların normal miktarda estradiol üretemediği anlamına gelir. Bu bazen Turner sendromu, bir otoimmün bozukluk veya belirli toksinlere maruz kalma gibi genetik bir durumdan kaynaklanabilir.

İkincisi, normal veya düşük FSH ve LH seviyeleri ile birlikte düşük bir östradiol seviyesi varsa, bu hipogonadotropik hipogonadizm olarak bilinen bir duruma bağlı olabilir. Bu durum, şiddetli stres, aşırı alkol alımı, aşırı egzersiz veya beyindeki FSH ve LH hormonlarının üretimini uyaran hipofiz bezindeki bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir.

Düşük östrojen seviyesi hamileliği etkileyebilir mi?

Düşük östrojen seviyeleri ile ilişkili bazı durumlar hamile kalmayı zorlaştırabilir. Birincil yumurtalık yetmezliği olarak bilinen bir durum, bir kadın henüz menopoza girmemiş olsa bile yumurtalık fonksiyonu azaldığında ortaya çıkar. Bazen bu, genetik bir durumdan kaynaklanır, ancak birincil yumurtalık yetmezliği olan kadınların %90’ına kadarının tanımlanmış bir nedeni olmadığı düşünülmektedir.

Kemoterapi ilaçları gebe kalmak için gerekli olan yumurta hücrelerinin ölümüne neden olabileceğinden, kansere yakalanmış ve kemoterapi almış kadınlar birincil yumurtalık yetmezliği riski altındadır.

Kaynak:  dktinternational.com.tr/kadinlarda-ostradiol-seviyeleri-2/

Gebelikten Korunma Yöntemleri

Previous article

Karşıt Gelme Bozukluğu, 2 Yaş Ve Ergenlik Döneminde Görülüyor

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.