Cinsel Sağlık

İktidarsızlığın 5 Yaygın Nedeni

0
İktidarsizligin-5-Yaygin-Nedeni

İktidarsızlık, ereksiyon sağlayamadığınızda, sağlanan ereksiyonu sürdüremediğinizde veya sürekli olarak erken boşaldığınızda ortaya çıkar. Erektil disfonksiyon (ED) ile birbirinin yerine kullanılır.

Hem duygusal hem de fiziksel bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli faktörler duruma katkıda bulunabilir.

American Journal of Medicine’de yayınlanan 2007 tarihli bir araştırma, iktidarsızlık riskinin yaşla birlikte arttığını kaydetmiştir. Bu oran bir veya daha fazla kardiyovasküler risk faktörü teşhisi konan erkeklerde daha da yüksektir.

İktidarsızlık genellikle cinsel yaşamınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve depresyona, ek strese ve düşük benlik saygısına neden olabilir.

En yaygın olası nedenleri anlamak, durumu neden yaşadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

Endokrin hastalıkları

Vücudun endokrin sistemi metabolizmayı, cinsel işlevi, üremeyi, ruh halini ve çok daha fazlasını düzenleyen hormonlar üretir.

Diyabet, iktidarsızlık yaşamanıza neden olabilecek bir endokrin hastalığı örneğidir. Diyabet, vücudun insülin hormonunu kullanma yeteneğini etkiler.

Kronik diyabetle ilişkili komplikasyonlardan biri sinir hasarıdır. Bu penis hislerini etkiler. Diyabetle ilişkili diğer komplikasyonlar arasında bozulmuş kan akışı ve hormon seviyeleri bulunur. Bu faktörlerin her ikisi de iktidarsızlığa katkıda bulunabilir.

Nörolojik ve sinir bozuklukları

Bazı nörolojik durumlar iktidarsızlık riskini artırabilir. Sinir koşulları, beynin üreme sistemi ile iletişim kurma yeteneğini etkiler. Bu durum, bir ereksiyon elde etmenizi engelleyebilir.

İktidarsızlıkla ilişkili nörolojik bozukluklar şunları içerir:

  • Alzheimer hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • beyin veya omurilik tümörleri
  • multipl skleroz (MS)
  • felç
  • temporal lob epilepsisi
  • Prostat ameliyatı geçirdiyseniz, iktidarsızlığa neden olan sinir hasarı da yaşayabilirsiniz.

Uzun mesafeli bisiklet sürücüleri geçici iktidarsızlık yaşayabilir. Kalçalara ve cinsel organlara tekrarlanan baskı, sinirlerin işlevini etkileyebilir.

İlaç almak

Bazı ilaçların alınması kan akışını etkileyebilir ve bu da ED’ye yol açabilir. İktidarsızlığa neden olduğu bilinse bile doktorunuzun izni olmadan ilaç almayı asla bırakmamalısınız.

İktidarsızlığa neden olduğu bilinen ilaç örnekleri şunları içerir:

  • tamsulosin (Flomax) dahil alfa-adrenerjik blokerler
  • karvedilol (Coreg) ve metoprolol (Lopressor) gibi beta blokerler
  • simetidin (Tagamet) gibi kanser kemoterapi ilaçları
  • Alprazolam (Xanax), diazepam (Valium) ve kodein gibi merkezi sinir sistemi (CNS) depresanları
  • Kokain ve amfetaminler gibi merkezi sinir sistemi uyarıcıları
  • furosemid (Lasix) ve spironolakton (Aldactone) gibi diüretikler
  • fluoksetin (Prozac) ve paroksetin (Paxil) gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar)
  • leuprolid (Eligard) gibi sentetik hormonlar

Kalple ile ilgili durumlar

Kalbi ve kalbin kanı iyi pompalama yeteneğini etkileyen durumlar iktidarsızlığa neden olabilir. Penise yeterli kan akışı olmadan ereksiyon sağlayamazsınız.

Kan damarlarının tıkanmasına neden olan bir durum olan ateroskleroz, iktidarsızlığa neden olabilir. Yüksek kolesterol ve hipertansiyon, iktidarsızlık riskinin artmasıyla da ilişkilidir.

Yaşam tarzı faktörleri ve duygusal bozukluklar

Bir ereksiyona ulaşmak için önce heyecan evresi olarak bilinen süreçten geçmelisiniz. Bu aşama duygusal bir tepki olabilir. Duygusal bir bozukluğunuz varsa, cinsel olarak heyecanlanma yeteneğinizi etkileyecektir.

Depresyon ve anksiyete, artan iktidarsızlık riski ile ilişkilidir. Depresyon, üzüntü, umut kaybı veya çaresizlik hissidir. Depresyona bağlı yorgunluk da iktidarsızlığa neden olabilir.

Performans kaygısı da iktidarsızlığa neden olabilir. Geçmişte ereksiyon sağlayamadıysanız, gelecekte ereksiyon olamayacağınızdan korkabilirsiniz.

Ayrıca belirli bir partnerle ereksiyon sağlayamayacağınızı da görebilirsiniz. Performans kaygısıyla ilgili ED teşhisi konduysa, mastürbasyon yaparken veya uyurken tam ereksiyon olabilir, ancak cinsel ilişki sırasında ereksiyon sağlayamayabilirsiniz.

Kokain ve amfetamin gibi ilaçların kötüye kullanılması da iktidarsızlığa neden olabilir. Alkol kötüye kullanımı ve alkolizm, bir ereksiyona ulaşma veya bunu sürdürme yeteneğinizi de etkileyebilir. Bir madde bağımlılığı sorununuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuza görünün.

Kaynak: dktinternational.com.tr/iktidarsizligin-5-yaygin-nedeni/

Diyaframlar ve Servikal Kapaklar

Previous article

Demir Eksikliğinin Tedavisinde Yüksek Doz Yerine Düşük Doz mu Tercih Edilmeli?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.