Cinsel Sağlık

Erektil Disfonksiyon

0
erektil-disfonksiyon-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey-ed

Erkeklerde penislerinde sertleşmeme  şikayeti sıklıkla görülebilmektedir. Erkekler ergenlik çağlarında başlayan ve neredeyse her gün ve her gece devam eden sertleşmeleri olmaktadır. Teorik olarak  80’li yaşlara kadar cinsel ilişkiye girebilme kabiliyetine sahiptirler.

 

Nedenleri:

Bazı organik veya psikolojik sebeplerden dolayı erkeklerin penislerinin yeterli sertlikte olmaması veya oluşan sertliklerini kısa sürede kaybetmeleri nedeniyle ilişkiye girebilmeleri mümkün olmamaktadır. Bu durumun organik nedenleri arasında şeker hastalığı(diyabet), kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, troid hastalıkları gibi birçok hastalık ayrıca stres, aşırı alkol tüketimi, sigara tüketimi, uyuşturucu madde kullanımı, beslenme bozuklukları ve kullanılan bazı ilaçlar yer almaktadır.

Bunların yanında ise bazı hastalarda bu hastalıkların hiç birinin bulunmamasına rağmen sertleşme problemi görülmektedir. Bu gruba genel olarak psikolojik nedenli sertleşme bozukluğu adı verilmektedir. Psikolojik kökenli problemleri olan bu hastalar çok sayıda doktora(Üroloji, Psikiyatri ve psikolog) gitmelerine rağmen bir çözüm bulamamaktadırlar. Burada önemli nokta kişilerin gece uykularında veya sabah uyandıklarında sertleşmelerinin olup olmadığıdır. bu şekilde sertleşmesi olmayanlarda sorun daha çok organik nedenlere bağlı iken, sertleşmesi olmayanlarda ise sorun daha çok psikolojiktir. Tabi bu kriter tek başına tanı koymamızı sağlayamaz.

Tedavisi:

Sertleşme problemi olan kişilerin tedavisinde nedenine göre çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Öncelikle sorunun nedeni araştırılır bunun için bir üroloğa başvurulduktan sonra öncelikle dikkatli bir öykü sonrasında fizik muayene ve gerekli laboratuvar tetkikleri yapılır, sonuçlara göre organik mi yoksa psikolojik mi olduğu anlaşılır.

Organik bir hastalığı bulunan kişilerde öncelikle ilaç tedavisi  ön planda yer almaktadır. Bu ilaçlar genellikle penis kan akımını artırarak sertleşmeyi sağlamaktadır. İlaç tedavisi yeterli olmaz ise penis protez(mutluluk çubuğu) ameliyatları yapılabilmektedir.3 çeşit protez ameliyatı çeşidi vardır. sürekli sert kalan veya şişirilebilen çeşitleri bulunur. Kişinin tercihine göre karar verilir.

Psikolojik kökenli sertleşme problemlerinde ise cinsel terapi yöntemi en etkili tedavi yöntemidir. Cinsel terapi ile kişinin problemini ortaya çıkaran neden bulunur ve sonrasında bu sorunu düzeltilince  sertleşme şikayeti kendiliğinden düzelecektir. Psikolojik nedenler denilince tek bir hastalık düşünülse de aslında altında çok sayıda hastalığı barındırmaktadır, bunlardan hangisinin bulunduğuna göre terapi süreci düzenlenmekte ve etkili bir sonuç alınmaktadır.

Bazı psikolojik problemlerin tedavisi kısa sürede yapılabilmesine karşılık bazı  problemlerde ise tedavi çok zor olabilmektedir ve daha fazla emek ve zaman harcamak gerekebilmektedir. Fakat burada harcanıldığı düşünülen zaman kişinin ürolog ya da diğer psikiyatri doktorlarını dolaşarak geçirdiği zamanın yanında kıyaslanınca çok daha kısa olacaktır.

Kaynak:  dktinternational.com.tr/erektil-disfonksiyon/

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE)

Previous article

Vazektomi Erkekliği Etkiler Mi?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.